Stop salget af Nets

Jens Ohlsson
Ballerup Bladet: 10-02-2014

I Lautrupparken ligger et af nervecentrene i danskernes daglige økonomi, nemlig selskabet Nets, som står bag dankortet, betalingsservice og NemID.

Nu skal det også sælges til internationale investorer. Det er Enhedslisten imod.

Nets er i dag ejet i fællesskab af en række nordiske banker og nationalbanken. Det kan få vidtrækkende konsekvenser, hvis ejerskabet kommer i de forkerte hænder. Man regner med at et salg vil indbringe over 10 mia. kr. og blandt mulige købere er nævnt Facebook, Google og Mastercard.

Nye ejere vil naturligvis søge at ændre betingelserne – for kunder og banker – så dankortet bliver en saftig forretning. Salget vil medføre prisstigninger for danskerne og underminere et velfungerende og billigt betalingssystem.

Derudover må frygtes for konsekvenserne af at udenlandske firmaer får adgang til personfølsomme oplysninger. Vores it-sikkerhed skal være under statslig kontrol.

Enhedslisten mener ikke, at det er i danskernes langsigtede interesse, at Nets sælges til udenlandske opkøbere, som kan placere overskuddet i skattely, som vi har set det med DONG og Goldman Sachs.

Nu må regeringen holde op med sin nyliberale udsalgspolitik. Det hjælper kun kortsigtet på statens finanser og skader danskernes langsigtede interesser.

For Ballerup kommune vil et salg til udlandet betyde mindre selskabsskat i kommunekassen. Endelig er der risiko for at en ny ejer vil flytte store dele af virksomheden til f.x. Indien, hvor lønningerne er en fjerdedel af de danske. Derfor er der mange gode grunde til at prøve at tale Corydon og Sass til fornuft.

Hvad siger socialdemokraterne? – og hvad siger befolkningen? Sig fra, siger Enhedslisten i Ballerup.