Kan Jesper Würtzen lockoute lærerne igen?

Thomas Fogh Ballerup Bladet 10-2-2015

Som far til to børn på Grantofteskolen og skolelærer er jeg naturligvis bekymret.

For kan Ballerup vælge at lockoute elever og lærere igen? Man skulle ikke tro det. Men, hvis kommunernes landsforening (KL) ikke kan blive enig med Danmarks Lærerforening (DLF). Så kan det ske igen.

Helt uforståeligt valgte kommunerne at lockoute alle folkeskolelærer april 2013. Lærerne blev en lille måned låst ude af landets skoler. Og hvorfor nu det, når vi normalt hylder at parterne, kan forhandle sig frem til en fælles aftale til gavn for folkeskolen.

Det tyder på at KL vil svække fagforeningerne, men DLF overlevede, måske stærkere end nogensinde før. Resultatet blev alligevel en arbejdstidslov, Lov 409, der ikke tog hensyn til lærerkrav og ønsker.

Dette har Regeringen flere steder, fået massiv kritik for. FNs arbejdsmarkedsorganisation, ILO, har udtalt kraftig kritik af forløbet, fordi Regeringen ikke lyttede til begge parter, men kun KL.

Så burde det være utænkeligt at det sker igen. Men Michael Ziegler, chefforhandler i KL, har for nyligt udtalt at lærerne ikke kan forhandle sig frem til en arbejdstidsaftale. Indgås der ikke en aftale, er der konflikt og skolerne bliver måske lukkede.

Heldigvis er der nogle trin endnu, inden vi lukkes ude fra skolerne. Så lad os håbe, de når hinanden inden.

For folkeskolens skyld må vi håbe, Jesper Würtzen kan overbevise KL om, at en god folkeskolen forudsætter rimelige vikår for elever og medarbejdere.