Kommunale besparelser og nytænkning

Jens Wenzel Andreassen
Ballerup Bladet: 03-05-2011

"Det er med penge som med møg, de skal spredes for at gøre gavn" (Francis Bacon).
Når multinationale selskaber kanaliserer penge i skattely gavner de ikke i Ballerup. Derfor må det stoppes.

I Ballerup Bladet får vi at vide at kommunens virksomheder forventes at bidrage med ca. 150 millioner kroner mindre i skat til kommunen. Derfor skal der fremover spares et nogenlunde tilsvarende beløb på kommunens budget, og kommunens ansatte og borgere opfordres til at deltage i et såkaldt innovationsforløb med det formål at finde besparelser på servicen.
Det er altid godt at være omkostningsbevidst, men for Enhedslisten indebærer innovation også at der bør nytænkes på indtægtssiden så vi kan opretholde en ordentlig velfærd. Her er det oplagt at gøre mere for at få de multinationale selskaber til at betale skat. En lang række selskaber bidrager ikke med en eneste krone i kassen fordi de flytter deres overskud til lande med lavere skat. Senest er det kommet frem at hjemmeservicefirmaer og privathospitaler ejes af kapitalfonde som kanaliserer overskuddet til skattely i den Engelske Kanal. - Kommunens pensionister og borgere kan iflg. fritvalgsordningen benytte sig af disse selskaber, men er det egentlig rimeligt at det offentlige finansierer ydelser hos firmaer som kører på skattemæssig fribillet?
Ballerup Kommune køber benzin hos selskabet Q8 som ejes af den kuwaitiske stat og ikke har betalt skat i Danmark i mindst 15 år. Når kommunen eller Ballerups borgere køber Nescafe (ejet af Nestlé) eller Gevalia og Toblerone (ejet af Kraft Food) eller Corn Flakes (ejet af Kellogs), samt en lang række andre dyre mærkevarer, så støtter man multinationale firmaer som betaler 0-skat, på trods af at de nyder godt af infrastruktur og danske skattefinansierede velfærdsydelser.
Ifølge de økonomiske vismænd mister samfundet 14 milliarder kroner årligt på de mange multinationale firmaers skatteunddragelse. Hvis disse penge blev kradset ind og fordelt til landets kommuner ville der slet ikke være behov for spare 150 millioner på Ballerup Kommunes budget.
Enhedslisten vil opfordre til at kommunen kigger på sin indkøbspolitik, samt til at vi alle – som politiske forbrugere – lægger vores penge hos selskaber som bidrager til finansiering af fællesskabet.
Hvis det rigtigt skal batte, kræver det øget indsigt i multinassernes regnskaber og Enhedslisten kræver derfor at der ansættes flere skatterevisorer, samt en lovændring så revisionen kommer til at omfatte de priser som selskaberne betaler, når de handler med egne selskaber i andre lande. - Desværre er viljen hertil ikke stor hos den nuværende skatteminister, men det kan der laves om på efter valget. 

Emneord: