Er gratis arbejdskraft socialdemokratisk politik?

Mette Hedegaard, spidskandidat 
Ballerup Bladet: 08-10-2013

Kommunalbestyrelsen er blevet enige om et budget, som blandt andet afsætter 750.000 kroner til fjernelse af graffiti. 

Desværre skal dette rengøringsprojekt udføres af ledige på kontanthjælp.

I Enhedslisten er vi enige i, at alle mennesker har ret til et arbejde, og at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at skabe arbejdspladser.

Men der skal være tale om jobs på rigtige løn- og arbejdsvilkår.

Det undrer mig meget, at vores socialdemokratiske ledelse, som ellers er meget optagede af at bekæmpe social dumping og stiller sociale klausuler, kan finde på at benytte gratis arbejdskraft for at få løst kommunale opgaver.

Det finder jeg ærlig talt meget dobbeltmoralsk.

Jeg er enig i, at det er en svær balancegang at etablere meningsfulde tilbud til ledige uden at gå på kompromis, men dette her er helt og aldeles åbenlyst usammenhængende.

Er det kun østarbejdere, der skal ansættes på danske løn- og arbejdsvilkår?

Er det i orden, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde for kontanthjælpen (som nok er endnu lavere end den, østarbejdere får)?

De ledige har – ligesom østarbejderne – heller ingen rettigheder. Det er en glidebane, der kan føre til, at vi fyrer medarbejdere for så at hyre dem på kontanthjælp.

Det er på tide, at vi kommer i gang med at finde kloge løsninger på ledighedsproblemerne. Pisken og guleroden har været fremme i årevis – uden held! De ledige vil faktisk gerne arbejde, men det er vores pligt at sikre, at det bliver på ordentlige vilkår.